Rośliny to ważny element w produkowaniu żywności funkcjonalnej, czyli żywności, która spełnia dodatkowe funkcje niż dostarczenie składników odżywczych. Przykładem funkcji jest poprawa zdrowia (np. usprawnienie pracy jelit), samopoczucia (np. redukcja stresu), zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby (np. otyłość, choroby krążenia czy nowotwór). Żywność funkcjonalna może być wzbogacona o błonnik pokarmowy, prebiotyki, prebiotyki, owoce czy zioła, cholin e, witaminy, składniki mineralne, substancje antystresowe (przeciwutleniacze).
Mówiąc najprościej żywność funkcjonalna ma na celu wspierać nasze zdrowie i samopoczucie.
Jak to wygląda w praktyce? Spróbuję pokazać konkretny przykład.
Stres i przemęczenie
Życie „na wysokich obrotach” niejednokrotnie wiąże się z nieprzestrzeganiem reguł właściwej, dobrze skomponowanej diety. Nieregularne posiłki, częste „podjadanie”, monotonny, ubogi w wartościowe składniki odżywcze jadłospis, sięganie po wysoko przetworzone produkty – to wszystko przyczynia się do gorszego funkcjonowania układu trawiennego, powodując nie tylko dyskomfort, ale i określone dolegliwości. Jeśli chcemy wspomóc przemianę materii, zadbać o utrzymanie prawidłowej sylwetki czy też wesprzeć oczyszczanie organizmu, rozwiązaniem może być włączenie do codziennej rutyny herbatki funkcjonalne.
Na przykład połączenie naturalnych składników tj. liść mięty pieprzowej (wspiera naturalne procesy trawienne i pracę jelit), owoc kminku (wpływa korzystnie na wydzielanie soku żołądkowego, pobudzając trawienie), owoc kolendry (łagodzi wzdęcia) i kłącze kurkumy (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych) to dobry sposób by poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Taką mieszankę można skomponować samemu lub w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do składników wybrać herbatkę Trawienie (Herbapol)
Stres często powoduje odkładanie się szkodliwych produktów przemiany materii, stąd też inną funkcją żywności funkcjonalnej jest herbatki oczyszczające czy detoksykujące. Przykładem takiej mieszanki może być kompozycja naturalnych składników aktywnych, takich jak: liść pokrzywy (wspomaga eliminację wody z organizmu), chlorella (alga o właściwościach detoksyfikujących), ziele fiołka trójbarwnego (przyczynia się do prawidłowej pracy nerek i dróg moczowych) oraz ziele skrzypu (ułatwia usuwanie niepożądanych produktów przemiany materii oraz naturalne oczyszczanie organizmu). Taki skład znajdziemy np. w herbatkach Big-Active Detox.
Stres oraz nieregularna dieta, a także spożywanie w pośpiechu produktów przetworzonych to często krok do podwyższonego złego cholesterolu (LDL). Żywność funkcjonalna może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Przykładowym rozwiązaniem na rynku są Zioła Mnicha, a zawarte w niej składniki pozwalają zadbać o prawidłowe trawienie i pracę jelit, a są nimi: len (wspomaga regularną pracę jelit i pasaż jelitowy) oraz liść mięty pieprzowej (wspiera naturalne procesy trawienne, przyczyniając się do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego).
Decydując się na spożywanie żywności funkcjonalnej pamiętajmy jednak, że jednorazowe jej spożycie lub wypicie w przypadku herbat i naparów może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Stąd podobnie jak suplementy powinny być stosowne regularnie.
Materiał powstał we współpracy z Herbapol Lublin
hey there and thank you for your information – I
have definitely picked up something new from right here.
I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced to
reload the site many times previous to I could get it to load correctly.
I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining,
but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot
more of your respective fascinating content. Make sure you update this again very soon..
Lista escape room