Przejdź do treści

Pfeifer & Langen Polska: tak powstawał najnowocześniejszy silos w Europie

Pfeifer & Langen Polska: tak powstawał najnowocześniejszy silos w Europie

W grudniu nastąpiło otwarcie nowego silosu przeznaczonego do magazynowania cukru w należącej do Pfeifer & Langen Polska cukrowni w Miejskiej Górce. Firma prezentuje niezwykły film, dokumentujący powstawanie tej inwestycji. 

  • Nowy silos jest czterokrotnie większy od dotychczasowego: pomieści 60 tys. ton cukru.
  • Pfeifer & Langen Polska planuje następne inwestycje: kolejną będzie kotłownia gazowa.
  • Firma inwestuje setki milionów złotych w transformację energetyczną: celem jest 40-procentowa redukcja emisji CO2 do końca dekady 

Ta inwestycja, warta kilkadziesiąt milionów złotych, pokazuje nasze zaangażowanie w rozwój nie tylko cukrowni, ale również w rozwój regionu – mówi Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska.  

Pięciominutowy film pokazuje, jak skomplikowanym wyzwaniem była budowa, która została ukończona w nieco ponad rok. Nowy silos ma wysokość 62 m i średnicę 47 m. Zmieści się w nim 60 tysięcy ton cukru. Do jego budowy zużytych zostało około 15 tysięcy ton betonu oraz prawie 800 ton stali. Praca operacyjna silosu jest całkowicie zautomatyzowana, a sterowanie pracą instalacji i nadzorowanie obiektu odbywa się z centralnej sterowni. To jeden z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Europie.

Rozbudowa cukrowni w Miejskiej Górce ma w przyszłości zwiększyć możliwości produkcji cukru. Niezwykle ważny jest również aspekt unowocześniania zakładów i transformacji energetycznej Pfeifer & Langen Polska. 

Następnym etapem jest budowa nowej kotłowni i zamiana paliwa z węgla na gaz. To zmniejszy emisję CO2. W przyszłości daje też możliwość wykorzystywania biogazu, czyli odejścia od paliw kopalnych. Musimy być odpowiedzialni za to, jak będą żyły przyszłe pokolenia – mówi Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska. 

Naszym planem jest redukcja emisji CO2 z instalacji w naszych zakładach o 40 proc. w 2030 r. w stosunku do stanu aktualnego. To oznacza, że nadal będziemy emitować pewną ilość dwutlenku węgla. Dlatego równolegle pracujemy nad innymi koncepcjami jak np. wiązanie CO2 w próchnicy glebowej na polach u naszych partnerów – rolników. Te działania mają zapewnić nam docelowo zeroemisyjność w całym łańcuchu produkcji cukru, od pola do klienta – tłumaczy Tamara Nosarzewska, członek zarządu Pfeifer & Langen Polska. 

Pfeifer & Langen Polska planuje też kolejne etapy rozbudowy cukrowni. Jednak ich realizacja uzależniona będzie od sytuacji na rynku cukru oraz sytuacji geopolitycznej i gospodarczej Polski. Firma prowadzi w tym zakresie analizy możliwości technologicznych oraz potencjalnych kosztów. Jednym z możliwych projektów jest budowa nowej oczyszczalni ścieków. 

Materiały prasowe Pfeifer & Langen Polska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *