Przejdź do treści

Minikiwi – jesienny, jagodowy, polski superfood

?

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta), to coraz łatwiej dostępny i budzący zainteresowanie owoc z grupy jagodowych. Minikiwi jest blisko spokrewnione z powszechnie znanym nam owocem kiwi. Choć pochodzi z odległych rejonów wschodniej Syberii, Japonii, Chin, Korei i obszaru Wysp Kurylskich, to przywędrowało do Polski i ma się na naszych ziemiach całkiem dobrze. Pnącze minikiwi wydaje owoce podobne do znanego kiwi tylko są one kilka razy mniejsze.  Owoce zbierane są 2-3 tygodnie przed tym jak trafią na sklepowe półki i bazarki. Warto wypatrywać ich w II połowie września i w październiku.

Od 2020 roku konsumentów tego superowocu przybywa, w ubiegłym roku rozsmakowało się w minikiwi aż 5,2 mln Polaków!

Minikiwi – wartość odżywcza

Według dostępnych badań naukowych owoce minikiwi zawierają ponad 20 niezbędnych składników odżywczych w tym związki fenolowe, karotenoidy- luteinę, witaminy (m.in. z grupy B, witaminę C, A oraz E), mio-inozytol i liczne składniki mineralne.

Minikiwi, na tle innych owoców, zawiera najwięcej mio-inozytolu (inaczej witamina B8). Jego zawartość może wynosić nawet 982 mg na 100 g owoców.

Wyróżnikiem minikiwi jest wysoka zawartość luteiny z grupy karotenoidów

Bardzo korzystnie wypada również zawartość witaminy C, której jest prawie dwukrotnie więcej niż w cytrynach, powszechnie uważanych za dobre jej źródło (w 100 g cytryn – 100 mg wit.C, w 100 g minikiwi – 93 mg wit.C).

4 powody dla, których warto jeść minikiwi

1. Wspomaga trawienie

Minikiwi jako jeden z nielicznych owoców zawiera specjalny enzym – aktynidynę, która wspomaga trawienie białek występujących w pokarmach, które spożywamy. Warto minikiwi kończyć posiłek, bo takie zachowanie nie tylko naturalnie zwiększa spożycie owoców, ale może również zapobiec niestrawnościom i długiemu zaleganiu pokarmu w żołądku.

Poza tym, owoce dostarczają sporej ilości błonnika (obu frakcji- rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej), dzięki czemu usprawniają perystaltykę jelit oraz chronią przed zaparciami.

2. Chroni przed miażdżycą

Samo w sobie wysokie spożycie warzyw i owoców działa profilaktycznie w kontekście miażdżycy. Sięganie jednak po surowce bogate w przeciwutleniacze daje dodatkowe korzyści.

Na wyróżnienie w minikiwi zasługuje luteinaz grupy karotenoidów, która wykazuje działanie ochronne wobec lipoprotein o niskiej gęstości, zapobiegając ich utlenianiu. W efekcie, korzystanie z owoców minikiwi w sezonie, przyczynia się do regulacji cholesterolu (przede wszystkim obniżenie frakcji LDL) , co w konsekwencji zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

3. Uwrażliwia tkanki na insulinę

Insulinooporność będąca przedsionkiem do cukrzycy jest coraz bardziej powszechna. Mierzą się z nią najczęściej osoby z nadwagą, otyłością, kobiety z PCOS. Wśród nich polecane są suplementy z inozytolami, którym udowodniono, że wspomagają regulację glikemii oraz zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Największe ilości inozytolu (głównie w formie mio-inozytolu) występują w świeżych owocach i warzywach, ale wyjątkowo dużo jest go w minikiwi (zawartość może wynosić aż 982 mg/100 g). W związku z powyższym, minikiwi może być częścią profilaktyki cukrzycy. Przeciwdziała także zaburzeniom gospodarki węglowodanowej.

4. Działa przeciwzapalnie

Badania naukowe potwierdzają, że owoce minikiwi wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, co jest bardzo korzystne z punktu widzenia chorób cywilizacyjnych. Wiele z nich przebiega z ogólnoustrojowym zapaleniem, gdyż podłożem jest prozapalna tkanka tłuszczowa. Naturalnych związków przeciwutleniających, niszczących wolne rodniki dostarcza cały wachlarz owoców jagodowych, a gdy sezon na świeże, polskie owoce dobiega końca, pojawia się minikiwi. Mały owoc, zasobny w polifenole, karotenoidy i witaminę C, które zespołowo gaszą stan zapalny.

Borówka chroni wzrok latem, minikiwi jesienią

Kiedy sezon na jedne owoce się kończy, to na drugie się rozpoczyna. Tak jak świeże borówki chroniły wzrok latem, tak minikiwi przejmie tę funkcję we wrześniu i październiku.

Minikiwi są najbogatszym źródłem luteiny wśród powszechnie spożywanych owoców. Związek ten, zaliczany do grupy karotenoidów, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i chroni nasze oczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Warto mieć na nie oko!

Minikiwi w walce z nowotworami – odkrycie japońskich naukowców

Owoce jagodowe i silna moc związków w nich zawartych zaskakuje. Jakiś czas temu japońscy naukowcy wzięli pod lupę bioaktywne związki minikiwi i poszukiwali zależności pomiędzy dowozem ich do organizmu gryzoni a nowotworzeniem. I tak udowodnili, że sok Actinidia arguta, znany w Japonii jako sok sarunashi czyli sok z minikiwi, hamuje mutagenezę, zapalenie i powstawanie nowotworów skóry u myszy! Na tym nie poprzestali. Przeprowadzili kolejne badanie na myszach, tym razem chcąc zbadać wpływ sok sarunashi i izokwercetyny, która naturalnie w minikiwi występuje, na indukowane nitrozaminą NNK nowotwory płuc. Tu trzeba dodać, że wspomniana nitrozamina występuje w dymie papierosowym i jest obwiniana o raka płuc u palaczy.

Wyniki pozytywnie zaskakują!

Myszy otrzymujące sok z minikiwi miały mniejszą ilość guzków w płucach o około 25%, a u 5 z 9 myszy guzki w ogóle się nie pojawiły. W grupie, która otrzymywała izokwercetynę, również pojawiło się mniej guzków niż w grupie, której nie podawano nic poza rakotwórczą nitrozaminą NNK. Potencjał w małych owocach jest ogromy, prawdopodobnie to zasługa wspomnianej izokwercetyny, ale być może inne związki czekają jeszcze na odkrycie.

Jak wybrać smaczne minikiwi?

By zakochać się w smaku minikiwi, trzeba spróbować owoców dojrzałych. Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Minikiwi – prof. Piotr Latocha jasno zaznacza:

Te owoce powinniśmy jeść tak samo jak kiwi, czyli jak są miękkie. Twarde owoce są niedojrzałe i są niesmaczne. Dopiero, gdy zmiękną są wspaniałe w smaku i aromatyczne. Owoc dojrzały jest miękki i po przekrojeniu wygląda dokładnie jak kiwi.Takie małe owoce możemy na raz zjeść, w całości, podobnie jak borówkę wysoką, malinę czy agrest. Ten owoc musi być jednak miękki. To zasadnicza różnica pomiędzy minikiwi, a innymi owcami jagodowymi, które zbieramy całkowicie dojrzałe. Te owoce zbiera się nie do końca dojrzałe. One dojrzewają i pełnię smaku osiągają dopiero jak są miękkie. I takie owoce powinniśmy jeść.

Autor: Monika Stromkie-Złomaniec dietetyk kliniczny,Z kaloriami na pieńku

Źródło: PolskieSuperowoce.pl

21 komentarzy do “Minikiwi – jesienny, jagodowy, polski superfood”

  1. Howdy I am so delighted I found your blog page, I
    really found you by accident, while I was looking on Google for something else, Anyhow I am here now and would just
    like to say thanks for a marvelous post and
    a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have
    time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and
    also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more,
    Please do keep up the excellent job.

    1. Thank you for reading my blog. I have created my blog by myself, starting from the idea, project and moderation. I use WordPress theme to build this blog. In the Internet there is a lot of themes, which you can use to build your blog. If you want to use a theme, you should remember to choose these themes, which are developing all the time and themes, which are used by a lot of people. Of course you can also go to creative agency, but I wanted to have full control.
      You asked me also about colours in my blog. I’ve chosen them on the basis of brand archetype. I have one core archetype and two supporting. I think about a cycle on blog about archetypes in marketing. Maybe I should publish something about colours in marketing. What do you think about it? Would it be helpfull for you?
      If you want to create your blog, you should think about your main goals and of course your readers.
      I hope that I fulfilled your curiosity 🙂 If you have any questions, don’t hesitate to asked them. If You want my support I leave you contact: kontakt@manageragrobiznesu.pl

  2. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
    I have joined your rss feed and look forward to seeking more of
    your wonderful post. Also, I have shared your website in my social
    networks!

  3. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.

    Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality
    writing, it is rare to see a nice blog like this one today.

  4. Howdy terrific blog! Does running a blog such as
    this require a massive amount work? I have very little understanding of computer programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow,
    should you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
    I understand this is off subject but I just needed to ask.

    Cheers!

  5. I think that everything posted made a lot of sense. But, what about this?
    what if you typed a catchier title? I mean, I don’t wish to tell you how
    to run your blog, but what if you added something that makes people
    desire more? I mean Minikiwi – jesienny, jagodowy,
    polski superfood – is kinda vanilla. You might peek at Yahoo’s home page and watch
    how they create news headlines to grab viewers to open the
    links. You might add a related video or a picture or two to grab
    people interested about everything’ve got to say. In my opinion, it
    would make your posts a little bit more interesting.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *