3 października 2023 w Pałacu Mała Wieś odbył się Berry Fest 2024. W konkursie rozdano Medale i Grand Prix Berry Fest 2024. Jury konkursu tworzyli Łukasz Klesyk, Zbigniew Kmieć, Katarzyna Puk oraz Mikołaj Rey.
Nagrody Grand PRIX
Grand Prix Berry Fest 2024 wśród producentów profesjonalnych – wino z czarnej porzeczki półwytrawne – DiWine, Beata Iwańczyk i Marcin Bańcerowski
Grand Prix Berry Fest 2024 wśród alkoholi domowych – nalewka z pigwowca – Cezary Pyszczak.
Medale złote otrzymali:
- Wino z czarnej porzeczki – Pravincja – tradycyjne wina owocowe
- Nalewka dereniowa wytrawna – Andrzej Kudlicki
- Nalewka z pigwowca – Paweł Krawiec
Medale srebrne otrzymali:
- Wino jagoda kamczacka półsłodkie – Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap
- Wino z jagody kamczackiej z owoców odmiany Honeybee – półwytrawne – Piotr Poseł z gospodarstwa Zdrowe Jagody
- Wino z czarnej porzeczki – Cydro-Win, Paweł Rudnik
- Nalewka z czarnej porzeczki – Mariusz Trzeciak
- Nalewka Malinowa 18% – Nalewkarnia Longinus
Medale brązowe otrzymali:
- Nalewka Staropolska Aronia – Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy
- Nalewka Żurawinowa 18% – Nalewkarnia Longinus
- Wino agrestowe białe półwytrawne DiWine, Beata i Marcin Balcerowski
- Wino jagoda kamczackiej półwytrawne Warulik – Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap
- Nalewka z czerwonej porzeczki – Mariusz Trzeciak
- Nalewka z derenia – Paweł Krawiec
Wszyscy nagrodzeni będą promowani na łamach czasopism partnerów – czasopism Restauracja, Hotelarz, Jagodnik oraz KURIER365.pl, BiznesCiti i Kurier Warszawski (magazyn). Nagrodą w konkursie jest promocja wśród właścicieli i kadry zarządzającej HoReCa. Kluczowym wymiarem tej promocji jest całostronicowa reklama laureatów w czasopiśmie „Restauracje”. Numer październikowy promowany będzie m.in. na Polagrze oraz Natura Food be ECO.
Laureaci będą promowani również w ramach tegorocznej akcji „prezenty dla firm”.
Poznaj członków jury Berry Fest 2024
Grono ekspertów Berry Fest tworzą Łukasz Klesyk – ekspert od alkoholi mocnych, Mikołaj Rey, Zbigniwe Kmieć oraz Katarzyna Puk – sommelier i sędzia w konkursach winiarskich.
Kim są członkowie jury?
Mikołaj Rey
Ekspert kulinarny, uczestnik pierwszej polskiej edycji MasterChef i zwycięzca specjalnej edycji MasterChef „Najlepsi”. Będąc jednym z finalistów MasterChef pozyskał sympatię widzów i stał się rozpoznawalny. Wkrótce potem rozpoczął cykl reportaży kulinarnych dla programu Dzień Dobry TVN. Podróżując po całej Polsce jako smakosz i entuzjasta wyzwań gastronomicznych. Ma za sobą ponad 500 reportaży i kilkaset warsztatów kulinarnych i pokazów. Co roku jest uczestnikiem, ekspertem, ambasadorem marek, konferansjerem bądź członkiem jury na festiwalach kulinarnych i konkursach, w tym takich znanych jak Guide Michelin czy żółty przewodnik Gault&Millau.
Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne i degustacje w całej Europie. Ostatnio w Afryce dla polskiej dyplomacji. Od lat wspiera również plantatorów. Od jagodowych spotkań z mediami, przez prezentacje w praskim Koneserze, po Fruit Logistica – największe branżowe targi w Berlinie.
Łukasz Klesyk
Ekspert smaku i alkoholi mocnych, dziennikarz i redaktor kulinarny i alkoholowy, sekretarz redakcji magazynu winiarskiego „Trybuszon”, były redaktor przewodnika Gault & Millau Polska, miesięcznika „Kuchnia”, „Magazynu Wino” i kwartalnika „Ferment”. Autor książki „Między wódką a zakąską” poświęconej polskim wódkom czystym i łączeniu ich z potrawami (wraz z szefem kuchni Aleksandrem Baronem) oraz kilkuset artykułów o niemal wszystkim, co zawiera procenty i da się wypić.
Zbigniew Kmieć
Urodził się w Biłgoraju i jako lokalny dziennikarz zaczął interesować się kulinariami regionu, w którym mieszkał. Pomagał małym producentom ze swojej okolicy w zawiązywaniu stowarzyszeń promocji produktów, organizacji wyjazdów na pierwsze targi. Przez kilka lat był rzecznikiem prasowym Festiwalu Smaku w Grucznie. Pisywał o kulinariach do Kuchni, Magazynu Wino i Wprost. Specjalizuje się w wyszukiwaniu produktów o najwyższej jakości, na nich też oparta została koncepcja Kafe Zielony Niedzwiedź warszawskiej restauracji, którą założył i współprowadził. Obecnie pracuje nad promocją węgierskich win w Polsce i na zaproszenie Janusza Palikota doradza kulinarnie spółce Manufaktura Wódki Wina i Piwa i podmiotom z nią powiązanym. Główny ekspert ds. rolnictwa i produkcji spożywczej Związku Przedsiębiorców i Pracodawców RP.
Katarzyna Puk
Sommelier, Absolwentka WSET na poziomie (3) Advanced. Jej pasja do wina zaczęła się od okazjonalnych degustacji podczas wieloletniej pracy w krakowskiej oraz warszawskiej gastronomii. Dostrzeżona przez jednego z importerów zaczęła dynamiczną karierę w świecie wina, popartą rzetelną edukacją. Opanowanie podstawowej wiedzy obudziło w niej chęć pełnego zrozumienia procesów produkcji oraz uprawy winorośli, która zaowocowała licznymi wyjazdami enologicznymi do ulubionych regionów. Ponieważ jej zdaniem pasja poparta powinna być wszechstronnym doświadczeniem, zdecydowała podjąć wyzwanie pracy na rynku brytyjskim, zdobywając praktykę w prestiżowych wine barach Londynu, między innymi w słynnym 67 Pall Mall. Ponad dwa lata spędziła w Gruzji, pracowała z winiarzami, wielokrotnie uczestniczyła w zbiorach i lokalnie zgłębiała technologie produkcji. Pisze teksty dziennikarskie dla Fementu i Winisfery.
Obecnie sommelier w El Catador, Warszawa. Head sommelier w restauracjach Salute i Nolio, Kraków. Sommelier w projekcie Poznaj Smak Gruzji, Kraków. Autor w VINIFY.PL i Winicjatywa.
Sędzia w konkursach winiarskich: Polskie Korki, SPOT. Poznań. Konkurs Win Polskich w Zielonej Górze; International Rose Championship, Czas Wina oraz Cool Climate Wine Avards, Czas Wina.
Czym jest Berry Fest
To inicjatywa, która wspiera produkcję na bazie owoców jagodowych, często określanych jako polskie superowoce. Punktem wyjścia są, wymieniamy tu w kolejności przypadkowej: agrest, aronia, borówka, dereń, jagoda kamczacka, jeżyny, maliny, minikiwi, porzeczki, rokitnik, truskawki, żurawina. Lista nie jest zamknięta. Konkurs otwarty jest na najpopularniejsze kategorie alkoholi – wina, nalewki, destylaty, rzemieślnicze piwo, ratafie, okowity.
Zgłoszenia przyjmowano z podziałem na firmy i osoby prywatne:
- Firmy to producenci dostarczający swoje produkty do podmiotów hurtowych, posiadające tzw. zezwolenie hurtowe lub sprzedający w miejscu wytworzenia (we własnej winnicy, winiarni, gospodarstwie), na bazie stosownego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
- Osoby prywatne to amatorzy, pasjonaci lub plantatorzy, którzy często produkują z własnych owoców i na własne potrzeby. Nie sprzedają, nie mają stosownych zezwoleń, akcyzy, banderol etc. Mają jednak „w dłoni” swój produkt, który chcą pokazać i o którym chcą opowiedzieć.
Źródło: INSPIRE smarter branding